Preskoči na glavno vsebino

TED BUNDY

Ameriški serijski morilec in posiljevalec Ted Bundy je bil en izmed najbolj razvpitih zločincev poznega 20. stoletja.

Rodil se je 24. novembra 1946 v Burlingtonu, Vermont. V 70ih letih 20. stoletja je posilil in ubil več mladih deklet v različnih zveznih državah. Bil je povezan z najmanj 36 umorov, toda nekateri so mislili, da je jih je storil sto ali več. Bil je usmrčen v Floridi na električnemu stolu leta 1989. Njegov čar in inteligenca sta iz njega naredila zvezdo med njegovim sojenjem, njegov primer je navdihnil nekaj novel in filmov o serijskih morilcih.

Theodore "Ted" Bundy je bil že od majhnega mamina skrivna sramota. Eleanor Cowell je bila 22 let stara in neporočena, ko je dobila tretjega sina, Theodora, kateri je po predstavljal škandal njenim globoko vernim staršem. Otroka je rodila v domu za neporočene matere, kasneje je Theodora prinesla svojim staršem v Filadelfijo. Da bi prikrili dejstvo, da je nezakonski otrok, je bil Ted posvojen in vzgojen s strani starih staršev. Rekli so mu, da je njegova biološka mati njegova sestra. Nekaj let kasneje, se je Eleanora s Tedom preselila v Tacomo v Washingtonu. Leta 1951 se je poročila z Johnnie Bundy-jem in z njim imela tudi otroke. Bundy je tako odraščal v družini delavskega reda.

Ted je že v otroštvu pokazal zanimanje za grozovitost. Okoli tretjega leta starosti so ga fascinirali noži. Ted je bil sramežljiv in pameten otrok, ki se je odlično odrezal v šoli, ne pa med vrstniki. V najstniških letih se je začela pojavljati njegova temna stran. Rad je strmel v naključna okna. Ni mislil na krajo stvari, ki jih je želel od drugih.

Ko je študiral na univerzi v Washingtonu, se je zaljubil v premožno, čudovito mlado dekle iz Kalifornije. Imela je vse, kar je Ted želel: denar, družbeni razred ter vpliv. Ko sta se razšla, je bil opustošen. Večino njegovih žrtev je bilo podobnih njegovi bivši punci - privlačne študentke z dolgimi, temnimi lasmi. Njegovim umorom so ponavadi sledili strašljivim vzorci. Pogosto jih je posilil preden jih je do smrti pretepel.

Natančna številka Tedovih umorov žensk ne bo nikoli bila jasna. Razprava teče o tem, kdaj je sploh začel ubijati. Največ virov kaže, da se je morilsko norenje začelo okoli leta 1974. Ta čas se je Ted spremenil, postal je samozavesten in aktiven v družbenih in političnih zadevah. Diplomiral je na univerzi v Washingtonu z odliko pri psihologiji. Leta 1972 je bil sprejet na pravno šolo v Utahu. Bundy je celo dobil pisno priporočilo od republikanskega guvernerja v Wahingtonu, ko je delal na svoji kampanji.

V tem času je bilo veliko žensk pogrešanih na področju Seattla in bližnjega Oregona. Krožile so zgodbe, da so bile žrtve nazadnje vidne v družbi mladega temnolasega fanta, poznanega kot Ted. Pogosto je zvabil svoje žrtve v svoj avto pod pretvezo, da je poškodovan in potrebuje njihovo pomoč. Njihova prijaznost je bila usodna napaka.

Bundy se je jeseni leta 1974 zaradi šole preselil v Utah. Ženske so tudi tam začele izginjati. Istega leta ga je policija ustavila. Pri preiskavi avta so policisti našli skrivališče orodja za vlamljanje - odpirač, masko, vrv ter lisice. Zaradi posedovanja teh stvari je bil aretiran in policija ga je začela povezovati z veliko bolj zloveščimi zločini.

Leta 1975  je bil Bundy aretiran zoper ugrabitve Carol DaRonch, ena izmed redkih žensk, ki mu je pobegnila iz njegovih krempljev. Bil je obsojen, dobil je 1 do 15 let zapora v tem primeru. Dve leti pozneje je bil obtožen na podlagi obtožb umora mlade ženske iz Colorada. V tem primeru se je odločil, da bo sam svoj odvetnik. Med hojo do knjižnice sodne dvorane je skočil čez okno in tako prvič pobegnil. Čez osem dni je bil prijet.

Decembra, leta 1977, je Ted znova pobegnil iz zapora. Splezal je skozi luknjo, ki jo je naredil v stropu celile. Da je lahko prišel skozi luknjo, je moral shujšati, shujšal pa je 13kg. Organi še 15 ur po pobegu Teda niso ugotovili, da je pobegnil. Tako so mu olajšali delo in mu dali prednost pri iskanju. Ted je končno prišel do Tallahassee v Floridi.

Tam, na noči 14. januarja 1978, je Ted vlomil v žensko študentsko društvo Chi Omega. Napadel je štiri dekleta, dve izmed njih je ubil. 9. februarja je ugrabil in ubil 12-letno dekle Kimberly Reach. Ti zločini so zaznamovali konec njegovega morilskega besnenja, saj so ga februarja prijeli policisti.

Julija, leta 1979, je bil Bundy obtožen dvojnega umora Chi Omega društva. Najbolj konkreten dokaz je pustil zaradi njegove hudobnosti. Ugrizi na truplu je kazal na Teda. Dobil je dvojno smrtno kazen za te zločine. Bundy je prejel še eno smrtno kazen zaradi umora Kimberly Reach.

Ted se je boril za svoje življenje, ko je zgubljal leta ob preživljanju smrtne kazni. Od njegovega sojenja je postal zloglasna narodna figura, nekaterim (seveda meni) je celo fasciniral. Igralec Mark Harmon je leta 1986 igral Teda Bundyja v filmu The Deliberate Stranger. Ted je hotel svoj primer spraviti na višje sodišče v ZDA, a so ga zavrnili. Bundy je celo ponudil nekatere informacije o nerešenih primerih, da bi se izognil električni usmrtitvi, vendar se ni mogel izogibati zakonu za vedno.

24. januarja 1989 je Bundy srečal svojo usodo v državnem zaporu v Floridi. Usmrtili so ga ob sedmih zjutraj na električnem stolu, poznanemu kot "stara iskrica upanja." Zunaj zapora je množica ljudi navijala in prižigala ognjemet ob smrti Teda. Na koncu je Ted priznal 63 umoro, toda strokovnjaki verjamejo, da je bilo umorov več in to okoli sto.

Smrt Teda ni ustavila zanimanja o njem in njegovih zločinih. Njegovo življenje je postalo tema nešteto knjig on dokumentarcev, ki so poskušali pokazati brutalnega morilca v dobri luči.

https://www.youtube.com/watch?v=Vlk_sRU49TI --> njegov zadnji intervju



.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Silvo Plut

V celi Sloveniji imamo na žalost/srečo samo 2 znana serijska morilca, Metoda Trobca (tema v prejšnji objavi) ter Silvo Plut. Ko pomislim na Silva Pluta se spomnim otroških let, ko sem pred televizijo čakala poročila, da sem lahko slišala zadnje novice o njem. Že takrat me je to precej zanimalo. Takrat se mi Silvo Plut ni zdel slab človek, želela sem, da ga ne bi nikoli prijeli, in da bi prišel k nam domov se skrit. Seveda bi mu jaz pomagala in skrbela, da bi imel vsega dovolj ter da ga policija ne bi našla. Nisem niti pomislila na to, da bi mi kaj hudega storil. (Če kdo pozna kakšnega serijskega morilca, omembe vrednega, naj zapiše pod komentar in bom raziskala področje!) SILVO PLUT (1968-2007) Njegova pot serijskega morilca se je začela, ko je leta 1990 umoril sošolko in sovaščanko Marjanco Matjašič. Njeno truplo je iznakazil in pobegnil. Policija ga je kmalu dobila. Silvo je umor priznal, vendar ni obžaloval svojega dejanja. Edina stvar, ki pa jo je obžaloval pa je bila

Metod Trobec

Long time, no see :D Pozdravljeni/pozdravljene, spoštovani/spoštovane bralci/bralke mojega bloga o serijskih morilcih. Dolgo se nismo srečali, ampak sedaj resnično obljubim, da bom poskušala objavljati vsakodnevno. Včeraj sem se spomnila na Silva Pluta in tako obudila današnjo temo, ki je.... o naših serijskih morilcih. Še posebno me zanima, kdo je s tem začel, in kateri je bil zadnji. Mislite, da imamo kakšnega, ki še ni bil prijet in še ubija? Ali pa se je samo izmuznil in mogoče celo bere ta članek? METOD TROBEC (1948-2006) To je oseba, ki je zaslužna za to, da smo tudi v Sloveniji izkusili strah, trepetanje in čudenje pred grozovitimi dogodki. Nekatere je ta oseba tudi fascinirala na nek način, saj je zelo zanimivo dejstvo, da je Metod uradno začetnik serijskih morilcev v naši mali miroljubni državici. Kot vsi ostali, je tudi Metod povzročal težave že pri mladih letih. Po podatkih naj bi zažgal sosedov hlev, ukradel moped, trpinčil živali. Vendar to se ne more primerjati z do

Nočni zalezovalec

Naslednji serijski morilec, ki ga bom opisala je deloval v ameriki, vendar je bil mehiškega rodu. Poleg naziva serijskega morilca je pridobil tudi druge, kot so; serijski posiljevalec, nekrofil in tat. Njegov žig je bil, da je na žrtvah pustil satanisične pentgrame. Način ubijanja je bil raznolik. Za seboj je imel precejšnje število žrtev: 18 jih je ubil, 8 jih je poskusil ubiti, 10 jih je posilil, 2 pa je imel kot ujetnika. Aktiven je bil od leta 1973 pa do 1985. Obsojen je bil na smrtno kazen. Seveda vam je jasno o kom govorim, to je zloglasni Richard Ramirez. Richard se je rodil 29. februarja 1960 v Texasu. Pri starosti 2 let je za las ušel smrti, ko je omara padla nanj. Doživel je pretres možganov. Tekom odraščanja je veljal za samotarja. Epilepsijo so mu diagnosticirali v petem razredu osnovne šole. V sedmem razredu je že malce zataval, ocene so mu padle, začel je celo vdihavati lepilo. Ko je bil star 10 let se je začel zadrževati na pokopališčih, začel je tudi kaditi travo. Im