Preskoči na glavno vsebino

THE ZODIAC KILLER

THE ZODIAC KILLER - NEBESNI MORILEC

Prvi serijski morilec, ki ga bom opisala je ZODIAC KILLER ali po slovensko, NEBESNI MORILEC. Meni osebno je zelo zanimiv, saj še do sedaj ne vedo njegove identitete. O njem je napisanih veliko blogov, posneto je tudi nekaj filmov pa tudi kakšna knjiga se najde. Pa začnimo z opisovanjem.

Nebesni morilec naj bi bil odgovoren za najmanj 5 umorov med letom 1968 in 1969 v San Franciscu.

Skica domnevnega Nebesnega morilca
V poznih 60ih in v zgodnjih 70ih letih  20.stoletja je neznani napadalec, ki se je poimenoval The Zodiac Killer, teroriziral področje San Francisca (Bay Area). Kot sem že omenila, naj bi bil odgovoren za 5 umorov med letom 1968 in 1969. Med vmesnim časom je lokalnemu časopisu poslal pisma o zločinih, ki jih je storil. Osumljenci so se čez čas pojavljali ampak kljub temu morilca niso nikoli aretirali ali odkrili njegovo identiteto.

Domnevna prva žrtev, Cheri Jo Bates
Sedaj naj bi bilo verjetno, da je prva žrtev Zodiaca bila oseba Cheri Jo Bates, študentka v Riversidu, Kalifornija. Umorjeno so jo našli 30. oktobra 1966 zunaj pred knjižnico univerzitete, katero je obiskovala. Imeli so poročilo o belcu, ki je vozil star avto po področju zločina in v času zločina. Policisti so našli moško uro na prizorišču zločina. Mesec po napadu, je domnevno morilec napisal pismo in ga poslal lokalnemu časopisu. In še mesece kasneje so bila pisma poslana medijem, policistom ter celo žrtvinemu očetu z enakim hladnim sporočilom: "Bates je morala umreti.Še več jih bo."

Na večer 20. decembra leta 1968 je morilec uresničil svojo grožnjo in ustrelil najstniški par, Davida Faradaya in Betty Lou Jensen, v parku v Kaliforniji. Ko sta bila na zmenku, sta bila v avtu parkirana na tamkajšnjem kraju, kjer so se zbirali mladi pari. Zodiac se je približal avtu in Davida ustrelil v glavo, Betty pa petkrat v hrbet.

4. julija 1969, naj bi verjetno spet napadel mladi par, Mike-a Mageau in Darlene Ferrin, v parku, v Vallejo. Mike je navsezadnje preživel streljanje, Darlene pa je na žalost umrla na kraju. Mesec kasneje, je morilec napisal pisma trem časopisnim podjetjem o podrobnostih zločinov. Napisal je tudi šifro ali kodirano sporočilo, katerega je vsako časopisno podjetje prejelo en odlomek. V teh pismih je morilec opozoril, da če ne bodo natisnili šifre v časopisu, bo spet ubijal. Pisma so vsebovala čudne simbole, ki so postala del morilčeve vizitke (prepoznavni simbol namreč) - krog z dvema sekajočima črtama.

Zodiacova šifra je bila razrešena teden kasneje. Razrešila sta jo profesor srednje šole in njegova žena. Medtem, ko morilcu ni uspelo razkriti imena v njegovemu sporočilu, kot je prej obljubil, je opomba zagotavljala nekatere moteče poglede v njegovo osebnost: "Rad ubijam ljudi, ker je tako zelo zabavno."  Izjavil je tudi, da bodo vse njegove žrtve sužnji v posmrtnem življenju.

V pismu, poslanemu San Francisco Examiner leta 1969, se je morilec poimenoval kot Zodiac. 27. septembra istega leta je Zodiac spet napadel. Spet je izbral mlad par daleč v odmaknjenem območju. Namesto, da bi ju ustrelil tako kot običajno, ju je raje večkrat zabodel. Byran Hartnell je preživel napad, njegovo dekle Cecelia Shepard je dva dni po napadu umrlo zaradi hudih poškodb. Preden je morilec zapustil prizorišče, je na vrata avta načičkal sporočilo, ki je vsebovalo datuma prejšnjih dveh napadov in umorov.

Na osnovi podrobnosti, ki sta jih podala preživela Mike in Byran, so narisali skico Zodiaca. Lahko jo vidite na začetku mojega "članka". Žrtvi sta ga opisala kot težkega, obilnega, belca med dvajsetim in tridesetim letom starosti s kratkimi rjavimi lasmi in debelimi, obrobljenimi očali. Med napadi, je nosil veliko črno haljo s kapuco, takšno kot rablji.

Le nekaj tednov kasneje po napadu, 11. oktobra se Zodiac ni držal več svojega vzorca, ustrelil je taksista, Paul-a Stine-a v soseski v San Franciscu. Tri dni kasneje, je poslal še eno pismo mediju, v katerem je prevzel zaslugo za umor in grožnje o napadu šolskega avtobusa in umora šolskih otrok.

Skozi sedemdeseta leta je Zodiac nadaljeval s pošiljanjem zbadajočih pisem novinarjem, ampak takrat se je nadaljnja komunikacija nenadoma prekinila. Primer je ostal nerazrešen in je še naslednja tri leta bil tema razprav in špekulacije. Številne knjige so bile napisane na osnovi Zodiaca. Avtorji so zagotavljali društvo možnih osumljencev. Predlagane identitete so vključile privrženca Charlesa Mansona (kriminalec) ter The Unabomber-ja, Teda Kaczynski-ja. Moški, imenovan Arthur Leigh Allen je bil ustrezen opisu Zodiaca. Bil je celo identificiran s strani preživelih žrtev: Mike-a in Bryan-a.  Ampak izveden DNK test v letu 2002 ni bil uspešen. Tako je bil Allen oproščen.

Leta 2004, je predstavnik iz policije San Francisca napovedal: "Primer je postal neaktiven." Kakorkoli, zanimanje za primer ni upadlo. Leta 2007, se je film Davida Fincherja, Zodiac, pojavil na velikih platnih, in maja, leta 2014 je izšla knjiga. V The Most Dangerous Animal of All, avtor Gary Stewaer trdi, da je njegov biološki oče zloglasni Nebeški morilec. Rojen v New Orleansu, je bil Stewart zapuščen kot novorojenček in kasneje posvojen. Njegovo iskanje ga je sčasoma privedlo do San Francisca, kjer je odkril, da ima njegov biološki oče policijsko kartoteko. Sedaj pokojni, Earl Van Best Jr., je podoben policijski skici Zodiaca. Nadaljnje preiskave Earla Van Besta mlajšega so pokazale, da ni nobenih smiselnih povezav med njim in primerom.

Sedaj se pa malo zamislite. Jaz pa odhajam. YO MAN!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Silvo Plut

V celi Sloveniji imamo na žalost/srečo samo 2 znana serijska morilca, Metoda Trobca (tema v prejšnji objavi) ter Silvo Plut. Ko pomislim na Silva Pluta se spomnim otroških let, ko sem pred televizijo čakala poročila, da sem lahko slišala zadnje novice o njem. Že takrat me je to precej zanimalo. Takrat se mi Silvo Plut ni zdel slab človek, želela sem, da ga ne bi nikoli prijeli, in da bi prišel k nam domov se skrit. Seveda bi mu jaz pomagala in skrbela, da bi imel vsega dovolj ter da ga policija ne bi našla. Nisem niti pomislila na to, da bi mi kaj hudega storil. (Če kdo pozna kakšnega serijskega morilca, omembe vrednega, naj zapiše pod komentar in bom raziskala področje!) SILVO PLUT (1968-2007) Njegova pot serijskega morilca se je začela, ko je leta 1990 umoril sošolko in sovaščanko Marjanco Matjašič. Njeno truplo je iznakazil in pobegnil. Policija ga je kmalu dobila. Silvo je umor priznal, vendar ni obžaloval svojega dejanja. Edina stvar, ki pa jo je obžaloval pa je bila

Metod Trobec

Long time, no see :D Pozdravljeni/pozdravljene, spoštovani/spoštovane bralci/bralke mojega bloga o serijskih morilcih. Dolgo se nismo srečali, ampak sedaj resnično obljubim, da bom poskušala objavljati vsakodnevno. Včeraj sem se spomnila na Silva Pluta in tako obudila današnjo temo, ki je.... o naših serijskih morilcih. Še posebno me zanima, kdo je s tem začel, in kateri je bil zadnji. Mislite, da imamo kakšnega, ki še ni bil prijet in še ubija? Ali pa se je samo izmuznil in mogoče celo bere ta članek? METOD TROBEC (1948-2006) To je oseba, ki je zaslužna za to, da smo tudi v Sloveniji izkusili strah, trepetanje in čudenje pred grozovitimi dogodki. Nekatere je ta oseba tudi fascinirala na nek način, saj je zelo zanimivo dejstvo, da je Metod uradno začetnik serijskih morilcev v naši mali miroljubni državici. Kot vsi ostali, je tudi Metod povzročal težave že pri mladih letih. Po podatkih naj bi zažgal sosedov hlev, ukradel moped, trpinčil živali. Vendar to se ne more primerjati z do

Nočni zalezovalec

Naslednji serijski morilec, ki ga bom opisala je deloval v ameriki, vendar je bil mehiškega rodu. Poleg naziva serijskega morilca je pridobil tudi druge, kot so; serijski posiljevalec, nekrofil in tat. Njegov žig je bil, da je na žrtvah pustil satanisične pentgrame. Način ubijanja je bil raznolik. Za seboj je imel precejšnje število žrtev: 18 jih je ubil, 8 jih je poskusil ubiti, 10 jih je posilil, 2 pa je imel kot ujetnika. Aktiven je bil od leta 1973 pa do 1985. Obsojen je bil na smrtno kazen. Seveda vam je jasno o kom govorim, to je zloglasni Richard Ramirez. Richard se je rodil 29. februarja 1960 v Texasu. Pri starosti 2 let je za las ušel smrti, ko je omara padla nanj. Doživel je pretres možganov. Tekom odraščanja je veljal za samotarja. Epilepsijo so mu diagnosticirali v petem razredu osnovne šole. V sedmem razredu je že malce zataval, ocene so mu padle, začel je celo vdihavati lepilo. Ko je bil star 10 let se je začel zadrževati na pokopališčih, začel je tudi kaditi travo. Im