Preskoči na glavno vsebino

The Red Ripper

Opažam, da je ogromno serijskih morilcev poimenovanih z besedo "Ripper". Očitno so bili vsi ti zelo hladnokrvni in brez usmiljenja. Danes sem si izbrala ruskega serijskega morilca, ki je dobil dva vzdevka, The Red Ripper in Rostov Ripper. Ta morilec je seveda Andrei Chikatilo, ki je ubil kar 56 ljudi in je zaradi pomanjkanja dokazov večkrat bil izpuščen iz zapora.

OZADJE: 
Andrei se je rodil 16. oktobra leta 1936. Aktiven je bil od leta 1978 pa do 1990, kar 12 let. V šoli se ni počutil dobro, saj so se mu ostali otroci posmehovali. Bil je majhen in šibak. Vse to je pustilo posledice v njegovem kasnejšem življenju. Zaradi posmehovanja je namreč postal neroden in sovražil je samega sebe. Tudi sreče pri dekletih ni imel, bil je namreč impotenten. Tako so se mu celo punce posmehovale. Skoraj bi to dejanje pripeljalo do samomora. Poskusil ga je narediti, vendar mu ni uspelo. 

Njegovo življenje se je popolnoma spremenilo leta 1957, ko se je pridružil Sovjetski armadi. Čas tam je opravil tako kot se spodobi, po koncu se je celo pridružil Komunistični partiji. Kasneje se je tudi poročil z žensko, ki mu jo je predstavila mlajša sestra. Kljub impotenci sta se jima rodila dva otroka. 

Andrei se je zavzel za boljše življenje. Tako se je odločil, da bo študiral rusko književnost in mu je to tudi uspelo opraviti. Čez nekaj časa je postal profesor in učil predmet, ki ga je sam prej študiral. Tako kot je čisto logično, je seveda imel probleme z disciplino študentov, saj znajo biti zelo problematični. Andrei ni pravilno ukrepal, namesto da bi ju kaznoval z domačo nalogo ali nekaj podobnega ju je raje spolno nadlegoval. Za nadlegovanje ni bil kaznovan, še kar je lahko poučeval na šoli. Ena izmed njegovih nalog je bila, da je patruljiral okrog študentskih domov, v katerem so prebivale punce. Postopoma so ga morali odpustiti, saj so se začele širiti novice o zlorabi. Poleg izgube službe ni bil kaznovan. To ga je spremenilo, saj ga je v notranjosti žrlo, ni bil več stari Andrei. 

UBIJANJA:
V roku 12 let je Andrei storil vsaj 50 zločinov. Za toliko jih vemo, ostali ostajajo neznani. Predstavila bom le nekaj umorov.
  • leta 1978 --> Andrei je ugrabil ter celo posilil 9-letno punčko po imenu Yelena Zakotnova. To mu očitno ni bilo dovolj, saj je ubogo punčko še davil in zabodel. Njeno truplo je odvrgel v reko. Andrei naj bi čez čas izjavil, da je ejakuliral medtem, ko je punčko bodel. Preiskovalci umora niso imeli preveč težkega dela, saj so našli dokaze, ki so jih povezali z Andrejem. En teh dokazov je bil ta, da so našli krvav sneg iz kraja zločina v bližini njegovega doma. Celo pričo so imeli, ki je videla moškega, ki je ustrezal opisu Andreja, ko se je pogovarjal s to punčko na avtobusni postaji. Ampak vseeno je prišlo do tega, da so aretirali in obsodili nekoga drugega za ta zločin. Bil je prisiljen v priznanje. Njegova kazen je bila ta, da so ga usmrtili. Andrei je pa ves ta čas ostal svoboden. 
  • leta 1981 --> 21-letno dekle, Larisa Tkachenko, je izginila iz mesta Rostov. Nazadnje so jo videli ob odhodu iz knjižnice. V bližnjem gozdu pa so našli njeno truplo. Iz telesa je bilo razvidno, da jo je nekdo brutalno napadel, tepel in jo davil do smrti. V Andrejevem zadnjem priznanju je dejal, da je želel z njo imeti spolni odnos, vendar nikakor ni prišel do erekcije. Njeno telo je zmaličil z ostro palico in lastnimi zobmi. In to takoj po umoru. V času preiskovanja umora ni bilo nikakršne povezave med Anrejem in njegovo žrtvijo.
  • leta 1981 --> po devetih mesecih od prejšnjega zločina, se je že zgodil drug. 13-letna deklica po imenu Lyubov Biryuk je iz trgovine odhajala domov. Andrei je skočil iz grmovja, jo je zagrabil, raztrgal oblačila iz nje in jo zabodel približno dvanajstkrat. Po dveh tednih od njenega izginotja, so našli truplo. 

NAČIN UBIJANJA:
Način ubijanja, značilen za Andreja, je bil naslednji. Približal se je otrokom brez doma ali otrokom, ki so bežali od doma. Se pravi otrokom, ki so imeli doma težave in so bili lahka tarča. Nato jih je zvabil na samotno lokacijo, da ga ni nihče videl ali slišal. Ter da žrtve niso morale pobegniti. Žrtve so umrle zaradi davljenja ali pa zaradi vbodov. Po umoru je trupla nasilno zmaličil zaradi tega, ker naj bi samo tako doživel orgazem. 

PREISKOVANJE:
Veliko umorov se je zgodilo v bližini železniških postaj. Preiskovalec Issa Kostoyev je napotil policistve v uniformi in prav tako policiste pod krinko vzdolž železniške proge. To se je zgodilo leta 1990.
Istega leta v mesecu novembru je Andrei umoril Svetlano Korostik. Po umoru se je nahajal v bližini železniške postaje. Opazil ga je policist v civilu, ko si je umival roke. Pozornost so pritegnili blato in trava na čevljih in manjša ranica na njegovem obrazu. Dokazov ni imel nič, zato ga tudi ni aretiral. Nič mu ni mogel. 

PRIJETJE:
Andreja je policija opazovala. Videli so ga, kako se je stalno pogovarjal z otroci in samskimi ženskami na železniški postaji. 20. novembra pa so ga končno aretirali. Kostoyev ga je zaslišoval, Andrei pa je seveda vse skupaj zanikal.
Kostoyev ni naredil niti koraka naprej. Zaradi tega so morali poklicati preiskovalca Bukhanovsky, ki je prebral Andrejevo kartoteko. V roku dveh ur pa je že imel Andrejevo priznanje. V naslednjih dneh je Andrei razkril vse grozljive podrobnosti zločinov. Sprva je priznal 34 umorov, kasneje pa jih je dodal še 22, za katere preiskovalci niso vedeli, da so povezani.
Leta 1992 je Andrej bil spoznan za krivega za kar 53 umorov. Februarja 1994 pa so Andreja ustrelili v glavo, tako je odslužil svojo kazen.

V naslednjem posnetku pa lahko vidimo Andreja na sodišču. Andrei na sodišču

NJEGOVE ZADNJE BESEDE: NE RAZSTRELITE MI MOŽGANOV, JAPONCI BI JIH RADI KUPILI!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Silvo Plut

V celi Sloveniji imamo na žalost/srečo samo 2 znana serijska morilca, Metoda Trobca (tema v prejšnji objavi) ter Silvo Plut. Ko pomislim na Silva Pluta se spomnim otroških let, ko sem pred televizijo čakala poročila, da sem lahko slišala zadnje novice o njem. Že takrat me je to precej zanimalo. Takrat se mi Silvo Plut ni zdel slab človek, želela sem, da ga ne bi nikoli prijeli, in da bi prišel k nam domov se skrit. Seveda bi mu jaz pomagala in skrbela, da bi imel vsega dovolj ter da ga policija ne bi našla. Nisem niti pomislila na to, da bi mi kaj hudega storil. (Če kdo pozna kakšnega serijskega morilca, omembe vrednega, naj zapiše pod komentar in bom raziskala področje!) SILVO PLUT (1968-2007) Njegova pot serijskega morilca se je začela, ko je leta 1990 umoril sošolko in sovaščanko Marjanco Matjašič. Njeno truplo je iznakazil in pobegnil. Policija ga je kmalu dobila. Silvo je umor priznal, vendar ni obžaloval svojega dejanja. Edina stvar, ki pa jo je obžaloval pa je bila

Metod Trobec

Long time, no see :D Pozdravljeni/pozdravljene, spoštovani/spoštovane bralci/bralke mojega bloga o serijskih morilcih. Dolgo se nismo srečali, ampak sedaj resnično obljubim, da bom poskušala objavljati vsakodnevno. Včeraj sem se spomnila na Silva Pluta in tako obudila današnjo temo, ki je.... o naših serijskih morilcih. Še posebno me zanima, kdo je s tem začel, in kateri je bil zadnji. Mislite, da imamo kakšnega, ki še ni bil prijet in še ubija? Ali pa se je samo izmuznil in mogoče celo bere ta članek? METOD TROBEC (1948-2006) To je oseba, ki je zaslužna za to, da smo tudi v Sloveniji izkusili strah, trepetanje in čudenje pred grozovitimi dogodki. Nekatere je ta oseba tudi fascinirala na nek način, saj je zelo zanimivo dejstvo, da je Metod uradno začetnik serijskih morilcev v naši mali miroljubni državici. Kot vsi ostali, je tudi Metod povzročal težave že pri mladih letih. Po podatkih naj bi zažgal sosedov hlev, ukradel moped, trpinčil živali. Vendar to se ne more primerjati z do

Nočni zalezovalec

Naslednji serijski morilec, ki ga bom opisala je deloval v ameriki, vendar je bil mehiškega rodu. Poleg naziva serijskega morilca je pridobil tudi druge, kot so; serijski posiljevalec, nekrofil in tat. Njegov žig je bil, da je na žrtvah pustil satanisične pentgrame. Način ubijanja je bil raznolik. Za seboj je imel precejšnje število žrtev: 18 jih je ubil, 8 jih je poskusil ubiti, 10 jih je posilil, 2 pa je imel kot ujetnika. Aktiven je bil od leta 1973 pa do 1985. Obsojen je bil na smrtno kazen. Seveda vam je jasno o kom govorim, to je zloglasni Richard Ramirez. Richard se je rodil 29. februarja 1960 v Texasu. Pri starosti 2 let je za las ušel smrti, ko je omara padla nanj. Doživel je pretres možganov. Tekom odraščanja je veljal za samotarja. Epilepsijo so mu diagnosticirali v petem razredu osnovne šole. V sedmem razredu je že malce zataval, ocene so mu padle, začel je celo vdihavati lepilo. Ko je bil star 10 let se je začel zadrževati na pokopališčih, začel je tudi kaditi travo. Im